Architecture and Interiors

Sandy Bay

In an alterations and additions project, we look to the building for cues. Our client possessed a striking art collection so the internal fit-out had to create spaces to host pieces but also reflect the vibrancy of the collection. To celebrate and make room for the art it was important to let more light in – a goal that inspired how each existing space was reconfigured.

To improve circulation, we added a light filled stairwell connected to the upper level through an open plan glass enclosed study. By moving the stair, the foyer space expanded and a light-filled gallery space was created. The classical styling of the home continues in the updates made to the contemporary kitchen and bathroom, using local sustainable materials throughout. Designing the interiors around the client’s passion for art transformed this home into a living gallery, one that foregrounds originality and champions visual expression.

Project start: 2016

Completion: 2018

Gross floor area: 10m2

Architect: Biotope Architecture and Interiors

Photographer: Peter Mathew

Fieldnotes

The project elicited the showcasing of Tasmanian timber, this becoming key to the design process.